Golfplaat maken

Voor golfplaat op schaal zijn er diverse standaardproducten in de handel van o.a. Faller en Auhagen. Maar die zijn van plastic en dus perfect regelmatig. En bevredigende transparante golfplaten heb ik nog nergens gevonden. Bovendien is zelf maken natuurlijk veel leuker. En eigenlijk best gemakkelijk.

Metalen golfplaat

Voor de standaard, vaak verroeste metalen golfplaat van daken en wanden gebruik ik de afdekfolie van kuipjes margarine, of de stevige, dun metalen dekseltjes van yoghurt of kwark als basis.

1. De eerste stap is het wegwerken van het vaak aanwezige reliëf in de folie. Dit gaat het makkelijkst, door de folie op een oude krant te leggen en het dan vanuit het midden glad te strijken met de bolle achterkant van een oude theelepel.

2. Vervolgens plak je de folie met een paar plakbandjes aan één kant vast op zo'n standaard plastic golfplaat. (Ja, je zult één keer een plaatje moeten kopen. Maar die gaat verder je hele modelbouwleven mee).

3. Druk de folie dan met een niet te scherp potlood boven in het eerste groefje van de plastic onderplaat en trek het potlood gelijkmatig naar beneden door de hele groef.

4. Herhaal deze actie met de volgende groefjes, tot de golfplaat voldoende groot is.
Tip: Vooral bij dunnere folie kan het gebeuren, dat eerder gemaakte groefjes deels verdwijnen als je er vlak naast een nieuw groef 'kerft'. Als dat bij jou het geval is, kun je het beste een dunne metalen liniaal of hard stuk dun plastic rechtop in de oude groef gedrukt houden, terwijl je de nieuwe groef er naast maakt. Zie de foto onderaan, bij de transparante golfplaat.

5. Je kunt de golfplaat vervolgens op karton of stevig papier plakken om hem wat steviger te maken. Of zoals op de foto hiernaast is gedaan, in stroken knippen* en schilderen. Door de verf wordt de golfplaat ook steviger.
Indien gewenst kun je ook de achterkant (en/of voorkant) voorzichtig met een kwast insmeren met houtlijm. Dat droogt hard, maar min of meer transparant op. Dit is een handige methode als de golfplaat b.v. straks aan beide kanten zichtbaar moet zijn.

6. Met potloodstrepen overdwars kun je nog de suggestie wekken, dat de stroken golfplaat uit losse plaatjes bestaan.

*) Knippen gaat meestal beter dan snijden; bij dat laatste druk je gemakkelijk de golfjes plat.

Door een liniaal in de laatste, al gekerfde groef te drukken, voorkom je dat deze weer deels verdwijnt als er vlak naast een nieuwe groef wordt getrokken.

De margarinefolie is (links) vastgeplakt aan de plastic ondergrond en de eerste groeven zijn getrokken.

De golfplaat wordt op kleur gebracht met verschillende kleuren matte acrylverf: roestbruin, oranje en zwart, en daarna 'opgelicht' met een waasje bijna droog wit.

Transparante golfplaat

Het maken van transparante golfplaten gaat in principe volgens dezelfde methode als hierboven. Maar als basismateriaal gebruik ik het 'glas' uit vensterenveloppen. Dunne plastic folies van sommige verpakkingen werken ook. Maar als de platen mat transparant moeten worden, zoals vaak in de werkelijkheid, zul je ze eerst aan één of beide kanten moeten schuren met fijn schuurpapier.

Het complete golfplaten dak, met lichtstraten. De nok is ook van margarinefolie, maar die moet nog loodgrijs geschilderd worden.